Myyjän ja ostajan infopaketti

Tietoa asuntokaupasta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Varainsiirtovero, paljonko se on ja miten se maksetaan?

Varainsiirtovero on vero, joka maksetaan asunto- ja kiinteistökaupan yhteydessä. Asunto-osakekaupassa vero on 2 % velattomasta hinnasta, joka maksetaan kaupantekotilaisuudessa. Myyjämme hoitaa puolestasi ilmoituksen verottajalle ja maksattaa veron kaupantekotilaisuudessa, sekä toimittaa verottajalle siitä ilmoituksen. Kiinteistöissä varainsiirtovero on 4 % , joka pitää maksaa 6 kk kuluessa. Lainhuudon saaminen kiinteistölle vaatii veron maksamista ja siksi pankki yleensä velvoittaa maksamaan veron heti kaupanteossa.

Entä jos olen ensiasunnon ostaja?

Varainsiirtoverosta saa vapautuksen mikäli on 18–39 vuotias, eikä ole omistanut ja käyttänyt vakituisena asuntona aiemmin huoneistoa. Vapautuksen edellytyksenä on myös se, että huoneistosta tai kiinteistöstä omistaa 50 % tai enemmän ja käyttää sitä vakituisena asuntona (muutto 6 kk kuluessa kaupanteosta). Mahdollisesta sijoitusasunnosta veron joutuu maksamaan.

Rahoitusvastike ja hoitovastike, mitä ne ovat?

Hoitovastike on vastike, joka maksetaan yhtiölle kuukausittain, jolla katetaan yhtiön kulut, kuten isännöinti, huolto ja jätemaksut sekä vakuutukset. Rahoitusvastike on vastike, jolla osakkeenomistaja lyhentää osuuttaan yhtiölainoista, jotka kohdistuvat omistamaasi osakkeeseen. Rahoitusvastikkeella maksetaan yleensä ikkuna-, julkisivu- tai putkiremontista aiheutuvia kustannuksia. Rahoitusvastiketta voidaan periä myös uusissa asunnoissa, joissa sillä maksetaan rakennusaikaisia lainoja. Yhtiö voi periä myös korjausvastiketta, sillä tarkoitetaan yleensä vastikkeen yhteydessä maksettavaa pientä summaa, jolla kartutetaan yhtiön maksuvalmiutta tuleviin remontteihin.

Ostotarjous – miten se tehdään?

Ostotarjous tehdään aina kirjallisena. Siihen kirjataan ehdot, jonka mukaisesti ostaja ostaa kohteen. Ostotarjoukseen pitää aina kirjata seuraavat asiat: kauppahinta ja velaton hinta, kaupantekopäivä, maksuaikataulu, vapautuminen, omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen, sekä viivästymisestä aiheutavat seuraukset, sekä muut ehdot esim. kuntokartoitus. Myyjillämme on virallinen ostotarjouskaavake, johon otamme tarjouksen.

Kaupantekotilaisuus, missä se on?

Yleisin tapa suorittaa virallinen kauppa on ostajan pankissa. Ostaja nostaa yleensä lainaa ja ostajan pankki ottaa osakekirjan lainan vakuudeksi. Myyjän pankki toimittaa osakekirjan joko ”kuriirin” välityksellä tai kirjattuna kirjeenä ostajan pankkiin. Kaupantekotilaisuudessa allekirjoitetaan kauppakirjat, varainsiirtoveroilmoitukset, maksetaan varainsiirtovero sekä luovutetaan ostajalle osakekirja siirtomerkittynä. Ostajan pankki ottaa kauppahinnan ja kuittaa myyjän lainat pois. Myyjämme järjestää kaikki kauppaan liittyvät järjestelyt puolestasi.

Ajattelin ostaa huonokuntoisen asunnon ja tehdä remontin, vaatiiko se rakennuslupaa?

Asunto-osakeyhtiölain nojalla osakkeenomistaja on velvollinen ilmoittamaan yhtiölle perusparannuksista, joita hän suorittaa asunnolle. Ole yhteydessä isännöitsijään, joka ohjeistaa sinut tekemään tarvittavat ilmoitukset ja hakemukset remontin suorittamiseksi. Älä missään nimessä aloita remonttia ennen kuin sinulla on yhtiön lupa.

Kuntokartoitus, kuka tekee ja maksaa?

Kun on kyseessä kiinteistökauppa kannattaa aina suorittaa kuntokartoitus kaupan kohteeseen. Kuntokartoitukseen erikoistuneita yhtiöitä on tarjolla, tässäkin niin kuin muissakin asioissa on otettava huomioon se, että kokemuksemme perusteella halvin ei ole paras. Kuntokartoitus suoritetaan pääsääntöisesti siten, että myyjä ja ostaja ovat tilaajina ja maksavat kustannuksen puoliksi. Täten molemmat osapuolet täyttävät selonotto- ja tiedonantovelvollisuutensa parhaiten. Myyjämme ei koskaan päätä kuka kartoituksen tekee, vaan päätöksen tekee myyjä ja ostaja yhdessä.

Mitä tarkoittaa Hallinnanjakosopimus?

Hallinnanjakosopimus on kiinteistön omistajien keskinäinen sopimus siitä, mitä osaa kukin kiinteistön osaomistaja omistaa ja hallitsee. Se tehdään kiinteistön omistajien kesken ja siinä on liitteenä karttapiirros, josta selviä omistus ja hallinta-alueet sekä tekstiosio, jossa määritellään tarkasti sopimuksen ehdot. Hallinnanjakosopimus kirjataan maanmittauslaitoksella kiinteistörekisteriin etusijalle yksi, eikä sitä voi muuttaa kuin kiinteistön omistajat yhteisellä sopimuksella. Hallinnanjakosopimus on viimevuosina yleistynyt helppoutensa takia ja se onkin erinomainen tapa jakaa kiinteistön omistus etenkin tiiviisti asutuilla kaupunkialueilla. Myyjämme tekee hallinnanjakosopimuksen kauppakirjan liitteeksi, jos sitä ei ole vielä olemassa.

Panttikirja, mikä se on?

Panttikirja on asiakirja, joita kiinteistön omistaja voi maanmittauslaitokselta hakea haluamansa määrän. Panttikirjat kirjataan rasitustodistukseen ja niitä vastaan pankki antaa lainaa. Panttikirjaa voidaan verrata osakekirjaan vakuuksina pankissa, vaikka onkin eri asiasta kyse. Panttikirjoja voi olla vaikka kymmenen ja niiden summat voivat vaihdella. Kaupanteon yhteydessä rasitustodistuksesta tarkistetaan panttikirjojen määrä, summat ja numerosarjat, ja ne kaikki luovutetaan velattomina ostajalle. Panttikirjoja voi hakea koska vaan lisää tai niitä voi halutessaan kuolettaa.

Jäikö kysymyksesi vaille vastausta? Ota meihin yhteyttä, autamme milellämme kaikissa asunnonvaihtoon liittyvissä asioissa.

Aurentum LKV

Tervetuloa paikan päälle, tai ota yhteyttä ja pyydä meidät käymään.

Kirkonkyläntie 35
00700 Helsinki

040 161 4131

asiakaspalvelu@aurentumlkv.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Yhteydenottopyyntöni koskee...