Myyjän ja ostajan infopaketti

Tietoa asuntokaupasta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Asunnon ostaminen

Kun suunnittelet asunnon ostoa, tulee sinun huomioida seuraavia asioita

 • Selvitä rahoitus pankista, on järkevää pyytää tarjoukset muutamalta pankilta. Kauppahinnan lisäksi ota huomioon verot sekä muut kulut ja mahdollinen remonttirahaosuus.
 • Kun sinulla on tiedossa minkähintainen asunto sinulla on mahdollista ostaa, mieti tarkkaan tarpeesi; kulkuyhteydet, harrastukset, koulut, päiväkodit ja palvelut.
 • Kun olet listannut tarpeesi, mieti asumismuoto. Me suomalaisethan monesti ”haluaisimme” asua Helsingin keskustassa omakotitalossa järven rannalla, mutta se ei taida olla mahdollista. On tärkeää siis miettiä niitä omia tarpeita ja mahdollisuuksia. Ei ole mitään yhtä ja oikeaa asumismuotoa, vaan elämäntilanne, perheen koko ja erilaiset muuttuvat tekijät vaikuttavat siihen missä sinun on hyvä asua.
 • Kokemuksemme mukaan suurella osalla asiakkaista ei ole prosessin alkuvaiheessa tarkkaa käsitystä asumismuodon  tarpeistaan. Monesti ne määrittyvät asuntoa etsiessä. Asiakas on saattanut ensin etsiä rivitalokolmiota, mutta päätyykin pienkerrostaloon keskustan tuntumaan.

Kun olet päättänyt haluatko ostaa omakoti-, rivi-  tai paritalon tai kerrostaloasunnon ja olet miettinyt alueen vastaamaan omia tarpeitasi, ota seuraavia asioita huomioon:

 • Kustannus joka asumisesta aiheutuu, ei ole suoraan verrannollinen vastikkeeseen.
 • Vanhoissa yhtiöissä on usein tehty, tekeillä tai suunnitteilla remontteja jotka vaikuttavat tulevaisuudessa asuinkustannuksiin.
 • Olemme myös huomanneet, että asiakkaan silmiin pistää monesti tärkeät, mutta todellisuudessa toissijaiset asiat asuntoa valittaessa. Asunnon kunto tai sisustus näyttelee usein liian suurta osaa valinnassa. On selvää, että huonokuntoisen asunnon remontointi maksaa, mutta monesti asiakkaalla on turhan korkea käsitys kevyen pintaremontin todellisista kustannuksista. Huomattavasti pintamateriaalien kuntoa tärkeämpiä asioita ovat nimenomaan taloyhtiön tai kiinteistön rakennusten kunto.

Kun teet tarjousta asuntomyyjällemme

 • Tarjous tehdään aina kirjallisesti kasvotusten myyjämme kanssa.
 • Tarjoukseen kirjataan aina kauppahinta ja velaton hinta, kaupantekopäivä, maksuaikataulu, vapautuminen, omistusoikeuden siirtyminen, sopimussakko/ käsiraha, voimassaoloaika, mahdolliset erityisehdot kuten esimerkiksi kuntotarkastus.
 • Kaupantekotilaisuus järjestetään aina mahdollisimman pian, jotta molemmat osapuolet saavat sitovan varmuuden kaupasta.
 • Muista, että asuntokauppalain mukaan asunto-osakkeen tarjouksessa on aina vakiokorvaus 4 %. Vakiokorvaus on hyväksytyn ostotarjouksen jälkeen peruuttavan osapuolen sanktio toiselle osapuolelle, mikäli jompikumpi ei tee kauppaa sovittujen ehtojen mukaisesti.

Jäikö kysymyksesi vaille vastausta? Ota meihin yhteyttä, autamme milellämme kaikissa asunnonvaihtoon liittyvissä asioissa.

Viisi vinkkiä asunnon ostajalle -oppaan kansikuva

Aurentum LKV

Tervetuloa paikan päälle, tai ota yhteyttä ja pyydä meidät käymään.

Kirkonkyläntie 35
00700 Helsinki

040 161 4131

asiakaspalvelu@aurentumlkv.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Yhteydenottopyyntöni koskee...